Hollanda hukuk sistemi, 17. yüzyılda Hollanda’da Cermen örfi kanunları ve Roma hukuk ilkelerinden geliştirilen Roma-Hollanda hukukuna dayanmaktadır. Hollanda hukuk sistemi kuvvetler ayrılığı ilkesine dayanmaktadır. Yargı bağımsızdır ve yargıçlar kral tarafından atanır. Avukatlar, Hollanda hukuk sisteminde özel bir statüye sahiptir. Onlar mahkemenin memurlarıdır ve müvekkilleri adına mahkeme davalarında ileri sürmekten sorumludurlar.
Hollanda’da alt mahkeme kararlarına karşı yapılan itirazlarla ilgilenen Yüksek Mahkeme (Hoge Raad) bulunur. Ayrıca alt mahkemeler tarafından verilen kararlara karşı yapılan temyizlerle ilgilenen Temyiz Mahkemesi (Gerechtshof) de yer almaktadır. Bir de ceza davaları, hukuk davalarının çoğu ve boşanma davaları gibi hazırlık davaları ile ilgilenen Bölge Mahkemesi (Rechtbank) bulunur. Ayrıca ilk Derece Mahkemesi ve Çocuk Mahkemesi de Hollanda hukuk sistemi içerisinde yer almaktadır.
Hollanda Hukuk Sistemi Kaça Ayrılır?
Hollanda hukuk sistemi, medeni hukuk sistemine dayanmaktadır. Hollanda hukuk sistemi iki bölüme ayrılmıştır. Bunlar; özel hukuk ve kamu hukukudur. Bu ayrım çok net değildir. Ancak devletin veya belediyenin doğrudan müdahil olduğu davalar (kamu hukuku) ile özel davalar arasında ayrım yapmakta fayda vardır. Hollanda hukuk sistemi gündeme geldiği zaman karşımıza geniş kapsamlı bir hukuk alanı çıkar. Bundan dolayıdır ki Hollanda hukuk sistemini iyi anlayabilmek için detaylı bir araştırma yapmak gerekir.
Özel hukuk, aile hukuku, miras hukuku ve mülkiyet hukukunu içerir. Özel hukuk kuralları, hükümet veya idari organların bir parçası olmayan tüm kişiler için geçerlidir. Kamu hukuku, idare hukuku ve medeni usul hukukunu içerir. İdare hukuku, bir kişi veya kuruluşun bir devlet kurumu tarafından haksız muameleye tabi tutulduğu davalarla ilgilenirken, medeni usul hukuku, ceza muhakemesi kategorisine girmeyen diğer tüm davalarla ilgilenir.
Hollanda Hukuk Sisteminin Konumu
Hollanda hukuk sistemi bir medeni hukuk sistemidir, yani yargıçlar içtihatlarla bağlı değildir ve kanunu her davanın olgularına uygulamak zorundadır. Hollanda’daki mahkeme sistemi bir Yüksek Mahkeme, birkaç bölge mahkemesi ve yerel mahkemelerden oluşur. Yüksek Mahkeme, alt mahkemelerden gelen temyizleri dinler ve anayasal konularda yargı yetkisine sahiptir. Anayasaya göre, iki veya daha fazla vilayet arasındaki veya bir vilayet ile merkezi hükümet arasındaki ihtilaflarda da münhasır yargı yetkisine sahiptir.
Devlet hukuku, Hollanda hukukunun çoğunu kapsar. Ancak devlet hukukunun kapsamadığı iki ana alan vardır: Hollanda vatandaşları ve yabancılar arasındaki ihtilafları kapsayan uluslararası özel hukuku ve arama emirleri, tutuklama emirleri ve mahkeme öncesi gözaltı ile ilgili kuralları içeren ceza usulüdür. Hollanda hukuk sisteminin konumu her zaman kanunlar çerçevesinde oluşturulmaktadır.
Hollanda Hukuk Sisteminin Nitelikleri
Hollanda hukuk sistemi Roma hukukuna dayanmaktadır, yani bir medeni hukuk sistemidir. Medeni hukuk, içtihatlara ve içtihatlara değil, yazılı kanunlara ve tüzüklere dayanır. Hollanda’nın yasal yapısı, kendi parlamentoları ve hükümetleri olan özerk birimler olan merkezi hükümet ile iller arasında bölünmüştür. Kendi hükümet organlarına sahip birkaç belediye de vardır. Her düzeydeki hükümetin kendi mahkemeleri ve yargıçları vardır. Ancak Hollanda’da anayasa mahkemesi yoktur.
Yargı birkaç tür mahkemeden oluşur. Bunlar ceza mahkemeleri; idari mahkemeler; hukuk mahkemeleri; vergi mahkemeleri; aile mahkemeleri; istihdam mahkemeleridir. Yine hukuk sistemi içinde askeri mahkemeler; deniz kuvvetleri mahkemeleri, ticaret mahkemeleri; iş mahkemeleri; savaş suçları mahkemeleri ye yer alır. Sosyal güvenlik yardımları veya diğer sosyal meselelerle ilgili davalara bakan özel idari mahkemeler de vardır.
Hollanda’da her mahkeme türünün kendi yargı yetkisi vardır ve usul ve deliller için kendi kurallarını belirler. Hollanda hukuk sisteminin benzersiz bir özelliği vardır. Hollanda hukuk sistemi; büyük ölçüde Roma hukuku ilkelerine dayanmaktadır. Hollanda hukuk sistemi aynı zamanda dünyadaki en ilerici sistemlerden biri olarak kabul edilir ve bir takım ilginç özelliklere sahiptir.