Hollanda’da yaşayabilmek için mutlaka oturma izni belgeniz olması gerekir. Bu belge ile yaşayabilir ve kimlik yerine kullanabilirsiniz. Belli sebepler ile Hollanda oturum izni verilir.
- İş arıyorsanız ve üstün vasıflara ya da eğitime sahipseniz
- Bağımsız bir yatırımcı, ya da start up girişimci ya da yabancı yatırımcı iseniz
- Mülteci sıfatı ile geçici süre sığınacaksanız
- Daha önceden oturma izni almış eş ya da partneriniz ile birlikte yaşayacaksanız
- Aile bireylerinizin yanında yaşayacaksanız
- Au Pair olarak iş bulduysanız
- Evlatlık edinilerek yaşayacaksanız
- Tedavi alma amacıyla Hollanda’da kalacaksanız
Kendi isteğiniz ile başvuru yapabileceğiniz gibi, tavsiye mektubu ile başvuruda bulunabilirsiniz. Belgenin arkasında ne amaç ile alındığı yazılıdır. Çalışma kısıtlaması olup olmadığı belirtilmiştir.
Hollanda Oturum İzni Başvurusu Nasıl Yapılır?
Yapacağınız Hollanda oturum izni başvurusu hem Türkiye’den hem de Hollanda’dan yapılabilmektedir. Eğer bu işlemi Türkiye’den yapacaksanız sizi davet eden kişi Hollanda Göçmen ve Vatandaşlık dairesine gerekli evraklar ile ilk başvuruyu yapar.
Ardından sizi davet eden kişi ile ilgili tetkikler yapılır. Eğer kabul görürse size oturma izniniz Hollanda Büyükelçiliği ya da konsolosluk tarafından verilir.
Başvuruyu kendi adınıza şahsen yapmanız da olasıdır. Bu durumda oturma izni gerekçeniz ile ilgili gerekli evrakları da konsolosluğa sunmanız gerekecektir. Öğrenci vizesi istiyorsanız durumunuzu belgelemelisiniz.
Yatırımcı iseniz Ticaret Odası kaydı, işletme planı, maddi durumunu gösterir belge, ruhsatlar, sigorta ve diğer belgeler hazırlanarak başvuru yapılmalıdır. Hukuki, ticari, idari ve mali bilgiler belgelendirilir. Hollanda şirketleri ile ilgili kontratlar da gerekir.Her başvuru detaylı bilgi gerektiren evraklar ile yapılacaktır. Hollanda oturum izni almak için eksiksiz belge hazırlamak şartı vardır.
Hollanda Oturum İzni Şartları Nelerdir?
Önce hangi sebep ile başvurunun yapılacağı seçilmelidir. Bunlar aşağıdaki üç sebep arasından seçilir:
- Eğitim görmek
- Aile yakınlarıyla yaşamak
- Serbest iş yapmak, yatırım
Size sponsor olacak kişinin geliri sebep seçimine göre farklı olacaktır. eğer oturma izni alma sebebiniz eğitim görmek ise sponsorunuzun aylık geliri mutlaka 932 Euro üzerinde olmalıdır. Eğer bir aile bireyinizle birlikte kalacak iseniz bekar sponsorun geliri 1863 Euro üzeri olacaktır. Eğer ebeveyn ise 1304 Euro üstü gelir gerekir.
Eğer üstün vasıf gerektiren bir iş yapacaksanız ve konu hakkında beceri ve eğitime sahipseniz 4840 Euro en alt dilim gelir belirlenmiştir. Her başvuru için şartlar incelenmektedir.
Türk vatandaşları eğer sürekli oturma izni almak için başvuru yaparlar ise uyum sınavına girmek zorunluluğu kaldırılmıştır. Bu büyük bir kolaylıktır.
Hollanda Oturum İzni İle Seyahat Hollanda Oturum İzni Ücreti
Eğer farklı bir Avrupa Birliği ülkesinde oturum izniniz var ise, Hollanda’dan geçiş yaparken başka izne gereksiniminiz kalmaz. Kendi kimlik kartı yerine geçen oturum izni kartınız ile geçiş yapmanız olasıdır. Seyahatiniz sırasında onu kullanabileceksiniz. Aksi hallerde geçici oturum almanız gerekecektir.
Alacağınız Hollanda oturum izni ücreti için her yıl farklı ücret belirlenebilmektedir. Son 2022 yılı oturum izni ücreti tüm gerekli evrakların hazırlanmasından sonra 80 Euro civarında olup Konsolosluk harcı biçimindedir. Buna ek olarak bir de hizmet bedeli istenmektedir.
Bu miktarlar yukarıda belirtildiği gibi değişebilir. Ya da döviz kurlarındaki değişimlere paralel olarak artabilir. İşlemin seyahat sırasında sınır kapısında yapılması olanaksız olduğu mutlaka bilinmesi gerekli önemli bir detaydır. Hollanda seyehat edilecek yerler listesi için yazımıza okumanızı tavsiye ederiz.
Hollanda Süresiz Oturum İzni Nedir?
Kısıtlamasız çalışma izni ve koşulsuz yerleşim hakkı sunan Hollanda süresiz oturum izni bir çok yabancı ve sığınmacının almak istediği bir belgedir. Bazı nitelikli çalışanları, bilim, spor ve sanat konusunda yetenekli kişilerin alması daha kolaydır
Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları süresiz oturum izni alırken uyum sınavlarına girip belli bir başarı düzeyini tutturmak zorunluluğundan uzaktırlar. Sadece bazı şartları yine de yerine getirmeleri, zorunluluğu vardır. bu şartları şu şekilde sıralayabiliriz:
- Başvuru öncesi üç yıl süresince kesintisiz şekilde oturma iznine sahip olmak
- Başvuru esnasında bir senelik iş anlaşmanız olması
- İşyerinizi en az bir buçuk sene öncesi bir tarihte işe açmak
- Suç işlememek, ceza almamak, sonuçlanmamış davası olmamak, temiz adli geçmiş
- On yıllık oturum izni olanlar işsiz de olsalar hak ederler.
Hollanda’da Ev Alana Oturum İzni Verir mi?
Hollanda sınırları dahilinde mülk edinme ile ilgili yasalar yabancılara da Hollandalı vatandaşlar gibi hak tanımaktadır. Kullanım süresinin ne kadar olacağı ile ilgili bilgiler ile ilgili bazı sorunlar oluşsa bile mümkündür. yazlık bölgelerde, turizm alanlarında edinilen mülkleri en çok ve en az kullanım süreleri ev alırken dikkate alınmaktadır.
Mülk edinme sonrası bir çok kişi, oturum alma izni almaya çalışmaktadır. İş yaparak oturum izni almak olasıdır. 1.25 milyon Euro yatırım yapan kişi 3 yıllık bir oturum izni alabilir. Beş yıllık bir yatırımcının en az 10 işçi çalıştırıyor olması gerekmektedir. Oturum izni işe, vasıflara, çalışmaya ve gelire göre elde edilebilen bir haktır.
Hollanda Oturum İzni Ne Kadar Sürede Çıkar?
Bazen değişebilse bile genellikle Hollanda oturum izni çıkma süresi 15 ile 20 gün arasında olmaktadır. bu süre eğer çok sayıda başvuru var ise biraz daha uzayabilmektedir.
Yalnız lütfen oturum izninin çıkma ihtimali olan günü hesaplamak için tatil ve hafta sonlarını hesaba katmayınız. Yine de sürenin istenilenin üzerine çıkmasını önlemek için siz de elinizden geleni yapmalısınız. Elinizdeki bilgileri iyi kullanarak, eksiksiz belgeleri düzenli bir şekilde teslim ediniz.
Öncelikle başvuru formunu online olarak mutlaka doldurun. Harcınızı bankaya yatırmış olmalısınız. Sonra online bir konsolosluk randevusu alın. Sizden geçerli bir e mail istenerek tüm istenen belgeler bildirilecektir. Belgeleri hazırlayıp randevu günü ve saatinde Konsoloslukta olunuz.
İlginizi Çekebilir: Hollanda Çalışma İzni Şartları Nelerdir?